Hulladék Akadémia

Egy oktatási és kommunikációs platformot indítottunk közel 10 éve a környezettudatos szemléletformálás jegyében. Ennek egyik újabb állomása az itt látható Akadémia és a hozzá kapcsolódó oktató-, és filmanyagok. Őszintén reméljük, hogy ezzel tovább gazdagítjuk a hazai környezetvédelmi kommunikáció és környezeti nevelés eszköztárát!

Akadémiánk célja, hogy bemutassuk a XXI. század embere (Homo sapiens sapiens) előtt álló hulladék hegyeket, ezek keletkezésének megelőzését, és rámutassunk a probléma megoldásának sok helyen már jól bevált gyakorlataira!

Az új kiállítás a hulladékpiramis logikájára épülve, szemléletesen és gyakorlatiasan mutatja be a modern hulladékgazdálkodás legfontosabb tudnivalóit és a környezettudatosság gyakorlati lépéseit.

Az Akadémián bemutatjuk a hulladéktörténelem mérföldköveit, majd az említett piramis alján található rövidtávú megoldásokon (lerakás, energetikai hasznosítás) keresztül az újrahasznosítás világán át vezetjük a látogatókat a leginkább környezetbarát megoldások felé (újrahasználat, megelőzés). Mindeközben játékok, újragondolt installációk és infografikák teszik még színesebbé az élményt. Az Akadémia fő hangsúlya a MEGELŐZÉSEN van, mert az a legjobb hulladék, ami nem is keletkezik! Így számos hétköznapi, környezettudatos ötlettel gazdagodhatunk a tárlat során, a tudatos fogyasztás praktikáin keresztül a komposztálásig.

A kiállítás helyigénye: kb. 150 négyzetméter

Tervezett program: 2016. február – 2016. május (Budapest, Hajdúnánás, Debrecen, Gödöllő, Kecskemét, Pécs). Pontos program az aktuális menüpontban

További közreműködőink

Az ÖKO-PACK KFT. környezetpolitikájához híven kidolgozta a kiállítás környezeti nevelési-pedagógiai módszertanát is, amelyen keresztül a látogatók 35-40 perces tárlatvezetésen keresztül ismerik meg a környezetvédelem, újrahasznosítás, tudatos vásárlás, komposztálás témaköreinek legfontosabb (és a saját életükben is alkalmazható) fogalmait, praktikáit. 
Az Akadémia azonban nem csupán egy kiállítás, hanem egy komplex környezeti nevelési platform. A kiállítás anyagát oktatóanyag, kisfilm és egyéb rendezvények is támogatják!

ÖKO-Pack Programcsomag

Bánjunk bölcsebben erőforrásainkkal, értékeinkkel!
Szó szerint kezünkben a döntés: kidobjuk, vagy körforgásban tartjuk?

További információk

 

 

A Hulladék Akadémia c. projekt az

OKTF – Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság

támogatásával jöhetett létre