Probléma

Szokrateszről, a görög filozófusról feljegyezték, hogy amikor kilátogatott az athéni piacra, és elnézte az ott sürgölődő árusokat, elégedetten sóhajtott fel: „Mennyi mindenre nincs szükségem!”

“Mi éppen ellenkezőleg, arról győzködjük egymást és önmagunkat, hogy mi mindenre van szükségünk ahhoz, hogy életünket elviselhetőnek érezzük, köztük egy sor olyan dologra, aminek pár éve még a létezéséről se tudtunk. Jólétnek egyenesen azt az állapotot nevezzük, amelyben szükségleteinket minél több árucikk minél gyorsabb elfogyasztásával elégíthetjük ki. Ez természetesen csak úgy lehetséges, ha régi dolgainktól minél gyorsabban megszabadulunk: a tartós használatra tervezett tárgyakat tehát mutatós, de gyenge minőségű, gyorsan avuló vagy csak egyszer használatos, eldobható holmik váltották fel.” (Lányi András)

Gondoltál már arra, hogy mit üzennél a jövőnek? Vagy hogy mit gondolnak majd rólunk az utánunk következő generációk? Milyen nyomokat, leleteket találnak majd a jövő régészei?

Magyarországon jelenleg több mint 15.000 elszemetesedett terület van, Földünk óceánjain pedig szemétszigetek gyülekeznek... De sajnos nem kell az óceánokig mennünk, ha szemétszigetet szeretnénk látni. Több ezer tonnányi hulladék érkezik a szomszéd országokból folyóinkon keresztül, és a Tiszán is kialakulnak néha szemétszigetek. Sőt, az árhullámok levonultával az ártéri erdőkben rakódik le ezek nagy része, beépülve az eddig háborítatlan vadonba.

Hazánkban a lakosság által termelt hulladék közel 3,8 millió tonna, mely egy főre levetítve átlagosan 1kg/nap-ot jelent. Hová tűnik el ez a 2 Gellért hegynyi mennyiség?

Sajnos jelenleg 67%-a hulladéklerakóban végzi, s csak 17%-át szelektáljuk… Pedig a döntés minden nap ott van a kezünkben! Körforgásban tartjuk erőforrásainkat, vagy kidobjuk? A mellékelt ábra jól mutatja, hogy az újrahasznosítható anyagok szelektív gyűjtésével a háztartási hulladék több mint 30%-al csökkenthető lenne! Otthoni, vagy közösségi komposztálással pedig további 30%-ot spórolhatnánk!

A Hulladék Akadémia arra tanít, hogy lássuk be: minden megvásárolt termékkel, elköltött forintunkkal szavazunk. Szavazunk az adott terméknek az előállítójára, csomagolására, alapanyagainak előállítási módjára! Így támogatunk sok esetben közvetetten erdőirtásokat, embertelen bánásmódot vagy akár állatkísérleteket. Ezért fontos, hogy TUDATOS FOGYASZTÓ váljon belőlünk, és környezettudatosan kezeljük hulladékainkat is.

Lássuk hát, mi az előttünk álló feladat, és mit tehetünk ennek érdekében!

NÉZZÜK A MEGOLDÁSOKAT!