Kiadványok

Oktatási segédanyag és élménypedagógia gyűjtemény bővített
Oktatási segédanyag 9.2 Mb [530 download(s)]

Hulladék Akadémia oktatási segédanyag és élménypedagógiai gyűjtemény pedagógusoknak, tárlatvezetőknek, közművelődési szakembereknek, közösségépítőknek, zöldgallérosoknak. Oktatási segédanyagunk szemléletesen és gyakorlatiasan mutatja be a környezettudatosság gyakorlati lépéseit, konkrét ötleteket ad azok tanórai felhasználására, valamint ismerteti az iskolai év során megünnepelhető zöld jeles napokat. Bővített változat!

Összeállítási segédlet 795.8 Kb [143 download(s)]

A komposztáló kas ötlete Gyulai Iván ökológustól származik, aki a gömörszőlősi oktatóközpontban már számos egyetemistának és érdeklődőnek bemutatta ezt az univerzális megoldást. Ez a kasfonással készülő praktikus építmény egyaránt alkalmas a konyhai-, és a kerti zöld javak komposztálására, magas ágyás készítésére, illetve melegágyásként is tökéletesen funkcionál!

Komposztálás A-Z-ig 695.3 Kb [176 download(s)]

Kiadványunk célja, hogy bemutassa a komposztálás teljes folyamatát, annak érdekében, hogy minél többen tudjanak tápanyagban gazdag komposztot előállítani.
Sáfárkodjunk bölcsen zöld javainkkal, s komposztáljunk mindenhol! 

Komposztáló kas 615.8 Kb [153 download(s)]

Ha a komposztálás mellett gazdálkodni is szeretnénk, érdemes a permakultúra fortélyaival megismerkedni. Ennek egyik érdekessége a komposztálót és a veteményest ötvöző komposztáló kas. Ennek segítségével a szerves hulladékok egyből hasznosulnak, és a haszonnövényeket táplálják. Így biztonságos és finom élelmiszerforrást hozunk létre.

Komposztálás 212.5 Kb [98 download(s)]

Ahogy a körforgásos gazdaság nagyban próbálja leutánozni a természetes körfolyamatokat, úgy a komposztálás mindezt piciben valósítja meg. A folyamat során a szerves hulladékból ( zöld javak ) a növények számára felvehető hasznos tápanyag, magas humusztartalmú komposzt keletkezik.

Tudatos fogyasztás 375.3 Kb [176 download(s)]

Szokrateszről, a görög filozófusról feljegyezték, hogy amikor kilátogatott az athéni piacra, és elnézte az ott sürgölődő árusokat, elégedetten sóhajtott fel: „Mennyi mindenre nincs szükségem!”

“Mi éppen ellenkezőleg, arról győzködjük egymást és önmagunkat, hogy mi mindenre van szükségünk ahhoz, hogy életünket elviselhetőnek érezzük, köztük egy sor olyan dologra, aminek pár éve még a létezéséről se tudtunk...

Megelőzés 184.6 Kb [149 download(s)]

A korábban bemutatott hulladékhierarchiában a legelőkelőbb, első helyet a megelőzés foglalja el. Nem véletlen, hisz az a legjobb hulladék, ami nem is keletkezik! De egészen addig, amígy a pénz és a vásárlás a gazdaság hajtóereje, a hulladéktermelés pedig pozitív szerepet játszik a gazdaság növekedésében, a tényleges megelőzés háttérbe fog szorulni.

Újrahasználat 241.1 Kb [124 download(s)]

Az újrahasznosítás után, a piramis második szintjén, az újrahasználat foglal helyet! Itt az adott terméket, csomagolást - átalakítás nélkül - újra ugyanarra a feladatra lehet használni, mint amire eredetileg gyártották. A legtipikusabb példa erre a visszaváltható, betétdíjas üvegek újratöltése, mely így a leginkább környezetbarát csomagolássá válik.

Üveg hasznosítása 334.5 Kb [159 download(s)]

Az üvegpalackok teljes életciklusa során befektetett energia 75%-a palackgyártásra fordítódik. Ez akkor környezetbarát, ha minél többször használunk egy üveget.
Kereskedelmi forgalomban lévő (sörös-, boros-) üvegeket akár 40-szer is újratölthetjük!

Fém hasznosítása 272.2 Kb [114 download(s)]

Egy aludoboz átlagosan 32 gramm. Egyetlen aludoboz elkészítéséhez 1,2 kWh áram szükséges. Ennyi energiával egy TV húsz órán keresztül üzemel!